Tratament pentru hipertensiune

Tratament pentru hipertensiune

1_16Tratamentul cu medicamente se face numai la recomandarea medicului si lautilizand prescriptia acestuia.

1. Tratamentul se face continuu, permanent,

2. Scopul tratamentului este scaderea valorilor tensiunii arteriale sub 13/8,5cmHg,

3. Tratamentul este individualizat, adica este specific unui anumit bolnav. Nu comparati tratamentul dvs cu al altui pacient, deoacere, in functie de caracteristicile individuale pot fi diferite, uneori total, si ambele sa fie corecte!

4. De obicei se asociaza doua sau trei medicamente din clase diferite (vezi mai jos clasele de medicamente) in doze mai mici, decat sa se prescrie un singur medicament in doza mare, scazand astfel riscul de efecte secundare.

5. Nu modificati singuri doza de medicamente, pe principiul “a crescut tensiunea, trebuie sa cresc doza de medicamente”! Mergeti la medic, deoarece simpla crestere a dozei poate sa fie urmata de efecte secundare importante, fara sa scada si tensiunea arteriala! Daca un medicamente va este prescris in doza mica ( o jumatate de tableta, o tableta) in seamna sau ca este foarte puternic, sau ca poate avea efecte secundare foarte mari; de aceea, nu cresteti singur doza de medicamente!

6. Nu adaugati singuri un alt medicament , fara sfatul medicului, datorita riscului de efecte antagonice intre medicamente.

7. Intreruperea tratamentului este de obicei urmata de cresterea rapida a tensiunii arteriale cu riscul producerii unui accident vascular cerebral; cea mai comuna cauza de intrerupere a tratamentului este “.. pentru ca am mancat putin sarat”, sau “.. ca sa beau si eu un pahar de vin”.

Este tota nerecomandata asocierea alcoolului cu medicamentele.

8. Medicamentele cele mai folosite in tratamentul hiperteniunii arteriale sunt impartite in mai multe clase:

- Diuretice = au efect de scadere a tensiunii arteriale prin actiune asupra rinichilor, crescand cantitatea de sare si apa eliminata prin urina; au ca efect secundar cresterea glicemiei, acidului uric si modificari ale potasiului din sange, care trebuie urmarite pe parcursul tratamentului; din aceasta clasa fac parte:

Diuretice de ansa -furosemid, bumetanid, torasemid

Diuretice tiazidice -clortiazida, hidroclortiazida,clortalidona, epitizid,

Diuretice antialdosteronice -spironolactona, triamteren, amilorid,

Diuretice similare cu cele tiazidice - metolazona, indapamida.

- Inhibitorii de enzima de conversie, au ca efect scaderea  tensiunii arteriale prin actiunea pe care o au asupra vaselor de sange, iar ca si efect secundar pot genera  tuse seaca si uneori modificarea functiei renale .