Preventia bolilor coronariene

Preventia bolilor coronariene

1_33Bolile cardiovasculare sunt principala cauza a decesului prematur in Europa. Acestea sunt o cauza importanta de invaliditate si influenteaza substantial cresterea costurilor din sistemul sanitar.

Ateroscleroza subiacentă se dezvoltă insidios, în mulţi ani, şi este de obicei avansată în momentul apariţiei simptomelor. Decesul prin BCV survine de multe ori subit, înainte de asigurarea accesului la asistenţă medicală, astfel încât multe intervenţii terapeutice sunt inaplicabile sau paleative. Apariţia în masă a BCV se corelează strâns cu stilul de viaţă şi cu factorii fiziologici şi biochimici modificabili. S-a demonstrat că modificarea factorilor de risc reduce mortalitatea şi morbiditatea prin BCV, în special la pacienţii cu risc înalt. Bolile cardiovasculare afectează atât barbaţii cât şi femeile; dintre decesele survenite înaintea vârstei de 75 de ani în Europa, 42% sunt datorită BCV la femei şi 38% la sexul masculin. S-a observat că mortalitatea cardiovasculară a scăzut cu peste 50% dacă s-au luat măsuri legate de factorii de risc şi cu 40% prin îmbunătăţirea tratamentului medicamentos.

Priorităţile pentru prevenţia BCV în practica clinică sunt pacienţii cu BCV aterosclerotică instalată; persoanele asimptomatice cu risc crescut de BCV prin factori de risc multipli care au ca rezultat creşterea riscului total de BCV (risc de deces prin BCV ≥5% la 10 ani), cei cu diabet zaharat de tip 2 şi de tip 1 cu microalbuminurie, în cazul creşterii marcate a unui singur factor de risc, mai ales dacă se asociază cu afectarea organelor-ţintă; rudele de gradul I ale pacienţilor cu BCV aterosclerotice precoce sau cu risc deosebit de înalt.

Obiectivele prevenţiei BCV

Acestea sunt de a ajuta persoanele cu risc scăzut de BCV să îşi menţină acest status pe tot parcursul vieţii, şi de a le ajuta pe cele cu risc total crescut de BCV să îl reducă; de a atinge caracteristicile persoanelor care tind să rămână sănătoase: absenţa fumatului, alegerea unei alimentaţii sănătoase, activitate fizică: 30 de min de activitate moderată pe zi, IMC (indice de masă corporală) <25 kg/m2 şi evitarea obezităţii centrale, valorile TA <140/90 mmHg, colesterol total <5 mmol/l (~ 190 mg/dl), LDL-colesterol <3 mmol/l (~ 115 mg/dl), glicemie <6 mmol/l (~ 110 mg/dl).

Alte obiective importante ale BCV fac referire la mijloacele prin care se poate obtine un control riguros pentru factorii de risc in cazul pacinetilr care prezinta risc crescut, in sepcial la cei cu BCV instalate sau care au diabet. Se ia in considerare un tratament medicamentos cardioprotector la acesti pacienti care prezinta risc inalt in special la cei cu BCV aterosclerotica instalata.