Omega-3 sustine sanatatea inimii

Omega-3 sustine sanatatea inimii

1_29Acizii grasi OMEGA-3 sunt considerati foarte importanti deoarece organismul omului nu ii poate sintetiza si, prin urmare, trebuie furnizati prin hrana. Acestia pot fi gasiti in pestele gras oceanic, in alge, in plante si in seminte, in uleiul de peste si ca suplimente alimentare.

Aceşti acizi joacă un rol important în funcţionarea creierului şi a inimii, reduc inflamaţiile şi pot ameliora simptomele multor boli cronice.

S-a observat că incidenţa  bolilor de inimă este mai scăzută atunci când consumul în grăsimi saturate este sărac şi bogat în grăsimi nesaturate, din gama de acizi graşi Omega-3, în special la populaţiile ce consumă regulat peşte sau suplimente din peşte.

Conform evidentelor clinice, acizii graşi Omega-3 ajută la reducerea factorilor de risc pentru problemele cardiace, scăzând valorile mari ale colesterolului şi presiunea sângelui.

Uleiul de peşte, datorită conţinutului bogat de Omega-3, scade nivelul de trigliceride, reducând riscul atacurilor de cord şi ale atacurilor cerebrale, reduc aritmiile şi riscul de ateroscleroză, prin încetinirea colmatării arterelor şi îmbunătăţeşte circulaţia cardiovasculară.

Studii despre Omega-3 şi riscul de boală cardiacă au condus şi la introducerea Indicelui Omega-3 (definit în 2004 ca procentul de Omega-3 EPA + DHA în lipidele din sânge) pentru evaluarea riscului de moartea subită cardiacă (SCD) şi alte evenimente adverse cardiace majore.

Riscul SCD este o problemă de sănătate majoră, nerezolvată, care duce la cca15% din toate decesele din ţările occidentale. Un Indice Omega-3 >8% e pus în legătură directă cu prelungirea vieţii şi reducerea evenimentelor adverse cardiace majore, cum ar fi SCD.

Un consum de 1 g de Omega-3 pe zi are un efect protector pentru inimă, conform FDA, fiind, uneori, mai benefic decât consumul de aspirină.

Studii epidemiologice au arătat că eschimoşii, care mănâncă cantităţi foarte mari de carne şi grăsime animală, nu au colesterolul mărit. Ei consumă foarte multe grăsimi Omega-3, care cresc nivelul colesterolului bun, îi protejează de bolile cardiovasculare şi nu se îmbolnăvesc niciodată de artroză. Pe de altă parte, când se mută în oraşele albilor şi trec la dieta „occidentală“, eschimoşii dezvoltă toate bolile cardiovasculare ale albilor.

Totodată, trebuie subliniat că acizii graşi Omega-3 sunt constituenţii principali ai creierului, având un rol foarte important pentru performanţa acestuia - memorie, atenţie, stabilitate, concentrare etc., hrana bună pentru inimă fiind bună şi pentru creier. Ei pot să amelioreze simptomele depresiei, schizofreniei, deficitului de atenţie/ADHD, determină mărirea puterii de concentrare. O explicaţie probabilă este faptul că uleiul de peşte poate contribui la învingerea radicalilor liberi care distrug celulele cerebrale, reduc reacţiile imunitare care declanşează inflamarea, dăunătoare pentru celule, schimbă comportamentul neurotransmităţorilor şi modifică structurile fizice de bază ale celulelor.

Membrana celulara este pemeabila si flexibila atunci cand continutul de Omega-3 este foarte mare. Omega-3 DHA este un constituent principal al cetrilor sinaptici si este util pentru buna functionare a acestora.

Copiii care nu au la dispoziţie destul Omega-3 de la mamă în perioada prenatală au riscul de a dezvolta probleme de vedere şi nervoase. De aceea, mămicile însărcinate au nevoie de Omega-3 în sarcină, dar şi în alăptare.

Este foarte important să existe un echilibru în alimentaţie între acizii graşi Omega-3 şi Omega-6, raportul ideal fiind de 1:1.

Acizii Omega-3 reduc procesele inflamatorii, pe când cei Omega-6 au tendinţa de a le creşte. În dieta americană s-a observat un consum de 14-25 ori mai mare Omega-6 decât Omega-3, ceea ce duce la un risc crescut de BCV (boli cardiovasculare).

Pentru a avea efect , suplimentele alimentare Omega-3 trebuie să fie pure, eficiente, recunoscute tradiţional, de o calitate incontestabilă, precum uleiul de peşte LYSI Islanda, originalul Omega-3.

Consumul adecvat de Omega-3 are efecte importante in ameliorarea simptomelor multor boli, ca artrita reumatoida, si acest fapt pate diminua cantitatea de medicamente antiinflamatorii folosite, fara a ilatura insa boala, dar si colite ulceroase, boli de piele, astm, dureri menstruale, cancer de colon, cancer mamar, degenerare maculara.