Poate fi deranjant a descoperiti ca aveti un numar mult prea mare de trigliceride, mai ales stiind ca acestea cresc posibilitatea de aparitie a bolilor de inima. Cu toate acestea, va puteti schimba cateva obiceiuri pentru a scadea numarul de trigliceride, si in consecinta pentru a va mentine inima sanatoasa.
1. Consumul de bauturi carbogazoase, ceai indulcit sau sucuri de fructe
Zaharul si fructoza, care sunt folosite ca un indulcitor, pot ridica numarul trigliceridelor. Caloriile in plus, care se regasesc in bauturile cu zahar va pot face sa puneti kilograme in plus, ceea ce adauga o presiune suplimentara asupra inimii si contribuie la nivelul colesterolului.
Bauturile indulcite artificial sunt mai bune decat cele cu zahar sau fructoza. Cu toate acestea, apa ramane cea mai convenabila solutie. Pentru un plus de gust stoarceti o lamaie in apa minerala.
2. Consumul de paste, orez sau paine la fiecare masa
La fel ca in cazul zaharului, aceste alimente pot creste nivelul trigliceridelor. Acest lucru este valabil si in cazul alimentelor bogate in amidon, precum orezul alb sau cartofii.
Pastele din cereale integrale reprezinta o alternativa foarte buna.
3. Consumul unei cantitati mari de carne rosie
Trigliceridele sunt un tip de grasime in sange. Alimentele bogate in grasimi saturate, precum carnea rosie, cresc nivelul acestora. Untul si branza au acelasi efect.
Optati pentru carnea de pui sau de curcan.
4. Consumul de peste prajit
Pestele prajit contine o cantitate enorma de ulei. Acest tip de grasimi nesaturate, nesanatoase anuleaza efectul benefic al acizilor grasi omega 3, care se gasesc in peste.
Optati pentru doua portii de peste la gratar, saptamanal. Alegeti somonul, pastravul de apa dulce sau tonul.
5. Consumul unei cantitati mari de alcool
O cantitate mare de bere, vin sau bauturi spirtoase creste nivelul trigliceridelor.
Stabiliti-va limita. Limitati consumul la un pahar pe zi daca sunteti femeie sau doua daca sunteti barbat. In cazul in care nivelul trigliceridelor nu scade, este posibil ca doctorul sa va recomande renuntarea completa la alcool.
6. Supraalimentarea
Mesele bogate va pot trimite numarul trigliceridelor intr-o zona periculoasa.
Fie ca sunteti acasa sau la restaurant, impartiti portia normala in jumatate. Mancati incet pentru a oferi organismului timpul necesar in care sa proceseze alimentele.
7. Lipsa meselor fixe
Este posibil sa fiti prea ocupat pentru a avea mese fixe sau sa aveti impresia ca asa puteti da jos kilogramele in plus. Problema este ca atunci cand vi se face foame, cel mai probabil, veti manca alimente nesanatoase in cantitati mult mai mari.
Mancati mese de dimensiuni medii, de trei ori pe zi.
8. Lipsa exercitiilor fizice
Lipsa miscarii ingreuneaza procesul prin care organismul proceseaza nivelul zaharului din sange si al trigliceridelor.
Faceti mai mult miscare. Renuntati la lift sau la scara rulanta.
9. Fumatul
Atunci cand in sange nivelul de trigliceride e ridicat puteti incepe sa va preocupati de posibilitatea aparitiei afectiunilor cardiace. Riscul aparitiei unor boli cadiace creste considerabil in cazul persoanelor care consuma tutun.