Masurarea corecta a tensiunii

Masurarea corecta a tensiunii

1_26Hipertensiunea arteriala este o problema frecventa care intervine in viata bolnavului schimbandu-i stilul de viata. O persoana predispusa la hipertensiune va fi mereu in alerta in ceea ce priveste starea sa de sanatate. Pentru o masurare corecta a tensiunii arteriale precum si pentru o vizita la medicul cardiolog in cazul cresterii tensiunii arteriale peste limita este bine sa urmam sfaturile medicului.

Tensiunea arteriala peste limitele normale ne poate afecta inima

Persoanele care sufera de hipertensiune trebuie sa stie ca o tensiune peste limitele maxime acceptate poate sa afecteze creierul, rinichii si inima.

Principalele simptome ale cresterii tensiunii arteriale sunt starea de ameteala, durerile de cap, tulburarile de auz sau de vedere si chiar sangerari nazale.

Conform specialistilor, valorile normale ale tensiunii arteriale ar trebui sa fie sub 130/85 mm Hg.

Tensiunea arteriala care nu presupune un risc cardiovascular ar trebui sa fie sub nivelul de 120/80 mm Hg.

In cazul in care tensiunea este sub nivelul de 100/65 mm Hg, se considera ca suferiti de hipotensiune.

Medicii ne atentioneaza ca un consum excesiv de sare, alcool, lipsa miscarii sau cresterea in greutate pot sa genereze cresterea tensiunii arteriale.

Masuri esentiale pentru persoanele cu hipertensiune

In cazul acestor persoane, medicii recomanda ca tensiunea arteriala sa aiba valori sub 140/90 mm Hg.

Persoanele cu diabet zaharat trebuie sa aiba in vedere un nivel al tensiunii arteriale sub 130/80 mm Hg.

Daca va luati tensiunea acasa, este foarte important sa urmati pasii recomandati de medic, pentru a evita erorile de masurare. Medicii va recomanda sa notati valorii tensiunii arteriale dupa fiecare masuratoare, pentru a avea astfel un grafic clar al scaderii sau cresterii nivelului tensiunii.

Exista cativa factori care pot influenta valorile tensiunii arteriale si pe care trebuie sa ii luati in calcul inainte de a va lua tensiunea: fumatul, activitatea fizica, starea de stres, consumul de cafea si o schimbare brusca de temperatura.

Pentru ca masuratoarea dumneavostra sa indice valorile reale ale tensiunii, trebuie sa evitati acesti factori perturbatori.

Ce nu trebuie sa faceti inainte de a va masura tensiunea arteriala

Inainte cu aproximativ jumatate de ora de a folosi tensiometrul, nu beti alcool, cafea si nu fumati.

Este recomandat sa urinati inainte de a va masura tensiunea.

Nu adoptati o pozitie incordata si nu va stresati in momentul in care folositi tensiometrul.

Inainte de a va masura singuri acasa tensiunea, intrebati medicul care care sunt regulile de folosire pentru a obtine valorile reale ale tensiunii arteriale.

Cum folosim tensiometrul

Cand va luati tensiunea, este bine sa stati relaxat pe un scaun, cu picioarele relaxate, nu in pozitie incrucisata.

Mana trebuie sa fie cat mai relaxata si sprijinita de manerul scaunului.

In momentul in care folositi tensiometrul, trebuie sa pompati aer in manseta pana cand se opreste fluxul sanguin in artera bratului.

In timp ce aerul se elibereaza din manseta, se inregistreaza pe cadran si valorile tensiunii arteriale.

In cazul in care vi se pare greu sa folositi un tensiometru clasic, astazi va vin in ajutor tensiometrele digitale, care se pozitioneaza in masurare la incheietura mainii.

Dupa pornirea tensiometrului, mana trebuie dusa la umarul opus pentru ca aparatul sa fie in dreptul inimii.

In momentul in care aparatul inregistreaza valorile tensiunii veti fi atentionat sonor.  Este extrem de imprtant sa intrebati medicul daca valorile tensiunii dumneavoastra sunt bune pentru a evita complicatiile care ar putea rezulta in urma hipertensiunii sau hipotensiunii.