Este deja cunoscut faptul ca dieta joaca un rol important in sanatatea inimii si ca alimentatia poate avea un impact major in dezvoltarea afectiunilor cardiace. Riscului de imbolnavire din cazua mancarii nesanatoase pe care o consumam se manifesta nu numai asupra batranilor si copiilor, ci asupra intregii populatii – indiferent de varsta.
Anumite alimente pot influenta tensiunea arteriala, nivelul trigliceridelor, dar pe cel al colesterolului – toate acesta reprezentand factori de risc pentru aparitia si dezvoltarea bolilor cardiace. Articolul de astazi isi propune sa vorbeasca despre cateva produse care nu ar trebui sa lipseasca din dieta dumneavoastra zilnica dearece acestea maximizeaza sanatatea inimii. Iata care este legatura dintre inima si alimentatia noastra!
Asa cum bine stim, legumele ar trebui sa reprezinte un procent foarte mare din dieta noastra deoarece acestea contin nutrienti ce ajuta la intarirea sistemului imunitar. Frunzele verzi ale legumelor, cum ar fi spanacul, rucola si altele astfel de legume sunt bine-cunoscute pentru bogatia lor de vitamine, minerale si antioxidanti, ele sunt o sursa excelenta de vitamina K, care protejeaza arterele si impiedica coagularea sangelui. De asemenea, sunt bogate in nitrati alimentari, care au dovedit ca reduc tensiunea arteriala, diminueaza rigiditatea arteriala si imbunatatesc functia celulelor care alcatuiesc vasele de sange. Studiile arata ca un consum mai mare de legume cu frunzi verzi este asociat cu un risc mai mic de boli cardiace. Tomatele sunt incarcate cu licopen, un pigment natural de plante cu proprietati antioxidante puternice. Antioxidantii ajuta la neutralizarea radicalilor liberi nocivi, prevenirea leziunilor si inflamatiilor oxidative, ambele putand contribui la boala cardiaca. Nivelurile scazute de licopen din sange sunt legate de un risc crescut de infarct miocardic si accident vascular cerebral.
La fel de bune pentru inima noastra sunt si cerealele integrale, care includ nutrienti de tipul germenilor si taratelor. Tipurile comune de boabe integrale includ graul intreg, orezul brun, ovazul, secara, orzul, hrisca si quinoa. In comparatie cu celelalte cereale, cele integrale sunt mai bogate in fibre, ceea ce poate ajuta la reducerea colesterolului. Studiile multiple au descoperit ca includerea mai multor cereale integrale in dieta noastra poate aduce beneficii vizibile sanatatii inimii.
Frunctele de padure, capsunile, afinele, murelele si zmeura sunt pline cu substante nutritive si antioxidanti importante care joaca un rol central in sanatatea inimii. Acestea pot fi o gustare satisfacatoare sau desert delicios cu continut scazut de calorii. Incercati sa adaugati cateva tipuri diferite la dieta dumneavoastra zilnica pentru a profita de avantajele unice pe care le au acestea pentru sanatatea organismului nostru. De asemenea, la fel de bogat in nutrienti, fructul de avocado este o sursa excelenta de grasimi monosaturate sanatoase pentru inima, care au fost asociate cu niveluri reduse de colesterol si cu un risc mai scazut de boli de inima. Avocado este, de asemenea, bogat in potasiu, un nutrient esential pentru sanatatea cardiaca. De fapt, doar un avocado furnizeaza 975 miligrame de potasiu, sau aproximativ 28% din cantitatea de care avem nevoie intr-o zi.
Pesti precum somonul, macroul, sardinele si tonul sunt incarcati cu acizi grasi, omega-3, extrem de buni pentru corpul uman. Intr-un studiu efectuat la 324 de persoane, consumul de somon de trei ori pe saptamana timp de opt saptamani a scazut semnificativ tensiunea arteriala diastolica. Daca nu mancati prea multe fructe de mare, carnea de peste si uleiul de peste reprezinta doar o alta optiune pentru obtinerea dozei zilnice de acizi grasi omega-3 de care aveti nevoie. Suplimentele pe baza de ulei de peste au aratat ca reduc trigliceridele din sange, imbunatatesc functia arteriala si scad tensiunea.
Nucile sunt o mare sursa de fibre si de micronutrienti. Cercetarile arata ca incorporarea a cateva portii de nuci in dieta noastra poate ajuta la protejarea impotriva aparitiei bolilor de inima. Acelasi lucru il putem spune si despre boabele de fasole, care contin amidon, fermentat de bacteriile benefice din intestin. Migdalele sunt incredibil de nutritive, oferind o lunga lista de vitamine si minerale care sunt cruciale pentru sanatatea inimii. Sunt, de asemenea, o sursa buna de grasimi mononesaturate si fibre sanatoase, doua substante nutritive importante care pot ajuta la protejarea impotriva bolilor de inima.
De secole, usturoiul a fost folosit ca remediu natural pentru a trata o varietate de afectiuni. In ultimii ani, cercetarile au confirmat proprietatile medicinale puternice ale acestuia si au constatat ca usturoiul poate ajuta chiar si la imbunatatirea sanatatii inimii, fapt datorat prezentei unui compus al usturoiului, despre care se crede ca are o multitudine de efecte terapeutice.
N-am uitat nici de dulciuri! Ciocolata neagra este bogata in antioxidanti care pot ajuta la cresterea sanatatii inimii. Acesta a fost asociata cu un risc mai mic de a dezvolta placi calcificate in artere si boli coronariene. Ceaiul verde a fost asociat cu o serie de beneficii pentru sanatate, de la arderea crescuta a grasimilor pana la imbunatatirea sensibilitatii la insulina. Este, de asemenea, plin de polifenoli care pot actiona ca antioxidanti pentru a preveni deteriorarea celulara, pentru a reduce inflamatia si pentru a va proteja sanatatea inimii.
Pe masura ce apar noi dovezi, legatura dintre dieta si boalile cardiace devine din ce in ce mai puternica. Ceea ce punem pe farfuria noastra poate influenta aproape orice aspect al sanatatii inimii, de la tensiunea arteriala, pana la nivelurile de colesterol si trigliceride. Imbratisarea acestor alimente sanatoase pentru inima, ca parte a unei diete hranitoare si bine echilibrate, ne poate ajuta sa ne mentinem inima intr-o forma buna si sa reducem la minim riscul aparitiei bolilor cardiace.