Electrocardiograma – ECG – este o investigatie simpla, veche si accesibila ce ofera medicilor foarte multe informatii cu privire la structura si functionalitatea inimii. In timpul functionarii, inima prodce un curent electrc ce este captat cu ajutorul unor electrozi situati in puncte strategice la nivelul toracelui, precum si la nivelul membrelor pacientului. Semnalul ECG este prelucrat si afisat grafic . Atunci cand s-a facut trecerea la aparatura digitala prelucrarea semnalelor ECG se face pe dispozitive digitale si este si posibilitatea efectuarii de masuratri automate . Exista si unele aparate ce au incorporate si programe pentru interpretarea automata a datelor a caror valare ar putea fi utila in special in zone indepartate dar nu pot inlocui opinia medicului.
Electrocardiograma inregistreaza in special ritmul inimiii. Ne spune daca activitatea este condusa de centrii normali sau de altii, care se activeaza in conditii de boala. Ritmul rezultat poate fi regulat sau neregulat, cel mai frecvent intalnit ritm neregulat fiind fibrilatia atriala.
Prin masurarea potentialelor electrice generate se poate depista hipetrofia cavitatilor inimii, care apare, de exemplu in hipertensiunea arteriala esentiala. Intarzierea transmiterii impulsurilor electrice in inima genereaza modificari specifice numite blocuri, acestea pot fi: atrioventriculare sau intraventriculare. Prezenta anumitor tipuri de blocuri poate pune in pericol viata pacientului. Recunoasterea lor si decizia terapeutica imediata sunt esentiale.Intarzierea conducerii inpulsurilor in inima, asociata cu deteriorarea capacitatii de a pompa inima pana la un anumit nivel se asociaza cu o simptomatologie severa. Aceasta conditie poate fi ameliorata intr-o masura mai marea su mai mica prin terapia de cardiostimulare biventriculara. La pacientii cu infarct miocardic blocurile de ramura se asociaza cel mai adesea cu o crestere a riscului de deces.
Modificarea specifica a undelor ECG in prezenta necrozei miocardice (mortii muschiului cardiac) permite un diagnostic clar si precis ECG al infarctului miocardic. Ischemia ( lipsa de oxigen) miocardica este pusa In evidenta prin modificarea undelor , numite de repolarizare. Prezenta ischemiei miocardice pune in evidenta un pericol extrem sau situatii in care trebuie trebuie sa ne alarmama mai putin. Numai medicul curant, analizanfd intreg contextul poate sa faca deosebirea intre cele doua situatii ce pot interveni in practica. Prezenta imaginii ECG de infarct miocardic acut este cea care stabileste, impreuna cu clinica pacientului , indicatia de aplicare a tratamentului trombolitic sau de angioplastie primara, ambele cruciale pentru salvarea vietii pacientului.
Dezechilibrul mineralelor in organism poate determina modificari specifice pentru undele ECG si acestea in general sunt usor de identificat, iar probele din laborator pot confirma sau infirma diagnosticul. Hiperpotsemia si hiperpotasemia se numara printre cele mai frecvente afectiuni, iar corectarea lor este necesara imediat. Mai sunt si alti ioni ce pot contribui la modificarea aspectului ECG.