Faptul ca s-a reusit dezvoltarea ecocardiografiei este una din cele mai mari realizari in medicina contemporana. Aceasta tehnica a reusit intr-un interval de numai 30 de ani sa ofere pacientilor imagini tot mai clare si din ce in ce mai complexe asupra structurii cardiace. La inceput reprezentarile erau aproximative, imprecise si abstracte acum se obtin imagini foarte clare care contin informatii importante despre functia cardiaca. Obtinerea unor astfel de informatii a revolutionat diagnosticul pentru cardiologia moderna fiind necesare doar cateva minute pana la depistarea cauzei afectiunii ce pune in pericol vata pacientului.
Ultrasunetele sunt produse cu ajutorul unor cristale speciale incorporate intr-un dispozitiv numit transductor. Transuctorul este aplicat de examinator pe pielea pacientului in regiunea anatomica de interes, folosind o pozitie strategica care este standardizata. Ultrasunetele se propaga in oraganism si sunt refelctate de structurie inimii. Semnalul refelctat este recaptat de transductor si transformat in impulsuri electirce. Impulsurile lectrice sunt digitalizate si prelucrate de o serie de microprocesoare.Se utililzeaza programe specifice dezvoltate de producatorii sistemelor de ecografie. Produsul final este o imagine in timp real a structrilor inimii, la care se adauga “imagini” ale sangelui in miscare. Astfel se obtin informatii extrem de complete despre debitele di presiunile de la diverse niveluri din interiorul inimii si al vaselor mari. Aceste informatii pot fi obtinute ori de cate ori este nevoie deoarece ecografie nu are efecte fizice daunatoare pentru organismul uman.
Ecocardiografia permite o descriere anatomica completa a structurilor inimii: muschi, valve, vase mari. Obtine informatii functionale in timp real si permite evaluaraea indirecta a circulatiei coronariene prin evaluarea contractilitatii muschiului cardiac irigat de o anumita artera coronara. Prin aceasta ecocardiografia este un instrument extrem de sensibi pentru a stabili consecintele distrugerii miocardice din infarcul miocardic acut, influentand direct decizia terapeutica.
Pentru detectarea si evaluarea severitatii afectiunilor valvulare ecocardiografia reprezinta metoda de electie. Aceasta tehnica a inlocuit complet alte investigatii scumpe si chiar periculoase pentru pacient care se utilizau in trecut. Acum prin ecocardiografie se pot depista extrem de precoce, la anumite grupe de varsta modificarile valvulare incipiente, iar apoi se poate urmari evulutia lor stabilindu-se gestul terapeutic optim.
Ecocardiografia reprezinta metoda de electie pentru diagnosticul cardiomiopatiilor, grup de afectiuni primare sau secundare, ale muschiului cardiac. Prin tehnica tissue Doppler – Doppler tisular –se stabileste extrem de perecoce gradul de afectare a muschiului cardiac al pacientului.
Din ecocardiografia transtoracica standard au fost derivate o serie de tehnici care permit aprecierea raspunsului caridac la effort sau la administrarea de substante farmacologice care mimeaza efortul – ecocardiografie de stress– extrem de utila in depistarea cardiopatiei ischemice, stabilirea indicatiei de revascularizare si stratificarea riscului la anumiti pacienti cu cardiopatie iscemica.
Ecoradiografia transesofagiana prezinta indicatii limitate si foloseste un transductor aflat la capatul unei sonde ce se introduce pe esofag pentru obtinerea de imagini dintr-o zona speciala aflata in spatele inimii pacientului.