Chirurgia cardiovasculara este chirurgia care se ocupa cu inima si este facuta de cardiologi. Frecvent, chirurgia cardiovasculara este facuta pentru a trata complicatii ca accidente cardiologice ischemice, bypass, corectarea afectiunilor congenitale, afectiuni ale valvelor cardiace, endocardite, afectiuni reumatice ale inimii, arteroscleroza. Poate include inclusiv transplantul de inima.
Operatia pe cord deschis este o interventie chirurgicala, in care inima pacientului este deschis si se efectueaza interventie chirurgicala pe structurile interne ale inimii. Acest procedeu a fost descoperit de dr. Wilfred G. Bigelow de la Universitatea din Toronto care a constatat ca interventia asupra de patologilor intracardiace se pot efectua mai bine, intr-un mediu nemiscat si fara curgerea sângelui in zona operata. Metoda presupune ca inima trebuie sa fie oprita si drenata de sânge. Prima corectie intracardiaca cu succes a unui defect congenital cardiac s-a efectuat la 2 septembrie 1952 de Dr. C. Walton Lillehei si Dr. F. John Lewis la Universitatea din Minnesota folosind hipotermia. in anul urmator, in chirurgul sovietic Aleksandr Aleksandrovich Vishnevskiy a efectuat prima interventie chirurgicala cardiaca sub anestezie locala. Chirurgii si-au dat seama de limitarile hipotermiei - opratiile complexe intracardiace necesita mai mult timp si pacientul are nevoie de fluxul sangvin pentru organism, in special pentru creier. Pacientul are nevoie de functia inimii si cea pulmonara furnizate printr-o metoda artificiala, de unde termenul de bypass cardiopulmonar. Dr. John Heysham Gibbon de la Jefferson Medical School din Philadelphia, a raportat in 1953 prima utilizare cu succes a circulatiei extracorporeale, prin intermediul unui oxigenator, dar a abandonat metoda, dezamagit de esecuri ulterioare.
Aceste operatii sunt asistate de robot folosind metoda laparoscopica, unde aparatura este actionata de chirurg. Avantajul metodei consta in faptul ca incizia facuta este foarte mica in comparatie cu operatii clasice unde incizia are o marime astfel ca chirurgul sa-ti poata introduce mâinile, ramân doar trei gauri prin care sunt introduse braturile "robotului".
incepand cu anii 1990, chirurgii au inceput sa efectueze by-pass aorto-coronarian pe cord batand (OPCABG) fara by-pass cardiopulmonar mentionat anterior. in aceste operatiuni, inima bate in timpul interventiei chirurgicale, dar este stabilizata pentru a oferi o zona de lucru aproape fara mișcare la care vasele sangvine ocolesc zona blocata, prin folosirea endoscopului.
Chirurgia cardiovasculara este chirurgia care se ocupa cu inimile copiilor. Russel M. Nelson a realizat prima operatie cardiaca pediatrica in Spitalul din Salt Lake in Martie 1956, realizand o reparatie totala a arterelor pe o fetita de 4 ani.