Bolile cardiovasculare in Romania

Bolile cardiovasculare in Romania

1_19Cauze şi factori de risc

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză a mortalitatii in lume  lume, la fel şi în Romania, unde sunt cauzeaza de 60% dintre decese, situând România pe locul 3 în Europa, după Bulgaria şi Ucraina. Din cauza bolilor de inima  se moare mai mult decât din cauza cancerului si mai repede decat din cauza cancerului.  Factorii de risc cunoscuti si cei mai generali sunt factorii genetici (vârsta, sexul masculin la care boala debutează  precoce, antecedentele familiale), hipertensiunea arterială (prezentă la 40% din populaţia adultă tarii noastre  conform ultimelor date din studiul epidemiologic SEPHAR 2), dislipidemia (tulburările metabolismului lipidelor), diabetul zaharat şi fumatul. Alţi factori de risc demni de  luat în considerare în societatea actuală din ţara noastră sunt stresul, obezitatea determinate de alimentatia alimentaţia nesănătoasă, sedentarismul. Recunoaşterea şi tratarea corectă a tuturor factorilor de risc modificabili, mai ales a tensiunii arteriale şi dilsipidemiei sunt principalele arme în prevenţia primară şi deci în reducerea îmbolnăvirilor cardiovasculare şi a deceselor provocate de ele în ţara noastră.

Simptome

Simptomele bolilor cardiovasculare sunt date de forma ei cea mai frecventă, boala cardiacă ischemică, ce se manifestă prin angină pectorală sau durerea cardiacă, în general legată de efort şi care necesită prezentarea la medic şi investigaţii suplimentare. Alte simptome echivalente sunt palpitaţiile, dispneea de efort (respiraţia grea la efort), edemele şi, în forma extremă, moartea subită cardiacă. Trebuie să menţionăm că există şi boli cardiovasculare cu simptome tardive, care apar in forme avansate de boală. La diabetici, prezenţa neuropatiei face ca uneori durerea toracică să nu fie resimţită de pacient, chiar în stadii severe de boală. Având în vedere riscul mare de ateroscleroză vasculară la diabetici, aceştia trebuie să fie investigaţi de rutină pentru prezenţa bolilor cardiovasculare. Un mare studiu american a arătat că unul din 5 diabetici asimptomatici prezintă boală a vaselor inimii cu necesar de tratament agresiv, necunoscută.

Toţi pacienţii cu factori de risc sau antecedente familiale trebuie să facă cel puţin un control anual la medicul de familie pentru depistarea prezenţei semnelor sau simptomelor de boală cardiovasculară. Controlul nu trebuie să fie unul formal, ci să respecte regulile de bună practică medicală, iar pacienţii cu afecţiuni recunoscute trebuie îndrumaţi către medicul cardiolog pentru explorări suplimentare.

Medicina preventivă este cea care poate salva vieti si realizeaza un raport pret eficienta rezonabil. Într-o economie ca a noastră, aflată intr-o criza indelungata  costurile ridicate ale îngrijirilor în spital pentru bolilor grave reprezintă un lux pe care sistemul de sănătate public nu şi-l mai poate permite. De aceea se cer  măsuri de preventive  primară în optimizarea stării de sănătate a populaţiei.