Atacul de cord

Atacul de cord

1_12Muschiul inimii are constant nevoie de sange bogat in oxigen pentru a functiona. Arterele coronare ofera inimii rezerva necesara de sange. Daca aveti o afectiune a arterelor coronare, arterele sunt prea inguste si sangele nu poate trece prin ele  asa cum ar trebui. Conteaza foarte mult alimentatia, daca contine multe grasimi, calciu, proteine, si trebuie investigat ce cauzeaza inflamarea celulelor care blocheaza curgerea sangelui prin artere si determina formarea unor pereti duri. Depozitele dure sunt rigide la exterior si moi si pufoase spre interior.

Simptomle unui atac de cord includ:

Disconfort, tensiune scazuta, respiratie greoaie, dureri in piept, brate sau dureri de diafragma.

Un disconfort care radiaza spre spate, gat, sau brat,

Senzatia de plin, indigestii, voma sau ameteli.

Salivare, vertij, anxietate sau respiratie sacadata.

Batai rapide sau neregulate ale inimii.

Infarctul miocardic (IM) sau Infarctul miocardic acut (IMA), numit frecvent si atac de cord, este intreruperea fluxului sangvin la nivelul unei portiuni a cordului, ce determina moartea celulelor miocardice. Cel mai frecvent se produce prin obstructia unei artere coronare in urma rupturii unei placi de aterom, care este un depozit de lipide si celule albe (in special macrofage) la nivelul peretelui arterial. Ischemia (reducerea fluxului sangvin) si hipoxia rezultate, netratate in timp util, duc la moartea (necroza) muschiului inimii (miocardului).

Simptomele clasice ale infarctului miocardic acut sunt durere brusca de piept (in mod specific raspândindu-se spre bratul stâng sau partea laterala stânga a gâtului), dispnee, greturi, voma, palpitatii, transpiratii si neliniste (adeseori descrisa ca o senzatie de moarte iminenta). Femeile pot avea mai putine simptome tipice fata de barbati, cele mai comune fiind dispneea, slabiciune, o stare de discomfort abdominal si astenie fizica. Aproximativ un sfert din toate infarctele miocardice sunt „silentioase”, fara durere in piept sau alte simptome.

Debutul simptomelor infarctului miocardic este, de obicei, gradual, pe parcursul a câteva minute, rareori fiind brusc. Durerea toracica anterioara este cel mai frecvent simptom al infarctului miocardic acut si este descrisa frecvent ca o gheara, constrictie sau ca o senzatie de presiune. Durerea toracica datorata ischemiei miocardului (aport insuficient de sânge si, prin urmare, de oxigen) se numeste angina pectorala. Durerea iradiaza cel mai frecvent in bratul stâng, dar poate iradia si in mandibula, bratul drept, interscapular si in epigastru, unde poate mima un pirozis. Semnul lui Levine (pacientul localizeaza durerea strângându-si pumnul deasupra strernului) a fost descris, in mod clasic, ca fiind predictiv pentru durerea toracica de origine cardiaca, insa un studiu observational prospectiv a aratat ca are o slaba valoare predictiva.

Exista si oamenii care au un atac de cord fara sa aiba simptome, numit infart miocardic silentios. Acesta poate aparea la oricine dar e specific mai ales bolnavilor de diabet.