Anevrismul

Anevrismul

1_15Majoritatea persoanelor care au anevrisme aortice, in special cand acestea sunt  localizate in regiunea toracica, nu au simptome. Totusi, pot simptomele pot apaea  in cazul in care anevrismul isi mareste  dimensiuni le si exercita o presiune mai mare  asupra organelor invecinate. 

Anevrismele aortice abdominale

Cele mai frecvente simptome ale anevrismelor aortice abdominale sunt durerea sau disconfortul abdominal general, care poate aparea intermitent sau poate fi constant(a). 
Alte simptome pot fi: 
- durere in piept, abdomen sau in partea inferioara a spatelui, care poate iradia la nivelul plicii piciorului, al feselor sau al picioarelor. Durerea poate fi profunda, continua, chinuitoare si/sau vibratoare si poate dura mai multe ore sau zile. De obicei, nu este influentata de miscare, desi anumite pozitii pot fi mai confortabile decat altele. 
- o senzatie pulsatila la nivelul abdomenului 
- un "picior rece" sau un deget de la picior negru sau albastru, in cazul in care la nivelul anevrismului aortic abdominal, s-a produs un cheag de sange care s-a rupt, a migrat si a blocat fluxul sanguin la nivelul intregului picior sau doar la nivelul labei piciorului 
- febra sau scadere in greutate, in cazul unui anevrism aortic inflamator 
- persoanele cu varsta sub 50 ani au o probabilitate mai mare de a dezvolta simptome datorate unui anevrism aortic abdominal decat cele cu varsta peste 50 ani

Anevrismele aortice toracice 

Simptomele unui anevrism aortic toracic sunt cele mai evidente atunci cand acesta este localizat la nivelul curburii aortei (a arcului aortic). Acestea pot fi: 
- durere toracica, in general descrisa de pacienti ca fiind profunda si continua sau polsatila (cel mai frecvent simptom) 
- dureri dorsale (durere de spate) 
- tuse sau scurtarea timpilor respiratori, in cazul in care anevrismul este localizat in regiunea plamanilor 
- raguseala 
- dificultate sau durere la inghitire 
- atunci cand anevrismul aortic se rupe sau se fisureaza, apare o durere brusca, severa si o scadere extrema a presiunii arteriale, precum si semne de soc. In cazul in care nu se administreaza un tratament de urgenta, evolutia este spre deces. 

Barbatilor  cu  varsta cuprinsa intre 65 si 75 ani care au fost fumatori sau sunt fumatori  li se recomanda o ecografie pentru a se vedea daca exista un anevrism aortic abdominal. 
Expertii recomanda aceasta metoda  deoarece identificarea si tratarea anevrismelor mai mari pot preveni  ca acestea sa cauzeze decesul.