4 sfaturi importante pentru mentinerea sanatatii cardiace a femeilor

4 sfaturi importante pentru mentinerea sanatatii cardiace a femeilor

1_25Cea mai ingrijoratoare statistica din ultimul timp arata ca femeile tot mai tinere au risc ridicat de a dezvolta afectiuni cardiovasculate, mai ales i cauza modului de viata transformat de era tehnologiei, de alimentatia dezechilbrata sau stresul cronic.

Prin urmare, femeile de toate varstele ar trebui sa detina informatiile esentiale despre bolile cardiovasculare si manifestarea lor tipica, pentru o buna gestionare a posibilitatii dezvoltarii lor.

1. Cunoasteti-va factorii de risc

Exista o gama de factori de risc pentru instalarea problemelor de sanatate cardiovasculara pentru monitorizarea atenta si corecta a functionaltatii sistemului cardiac.

Nivelul ridicat al tensiunii arteriale, colesterolului si glicemiei. Verificarea anuala a acestor valori este utila in preintampinarea oricaror tulburari de natura cardiaca.

Sindromul metabolic. Acesta este o combinatie periculoasa intre grasime acumulata la nivelul abdomenului, hipertensiune arteriala, nivel ridicat al glicemiei in sange si numar peste limita a trigliceridelor, cu un impact mai mare asupra femeilor, decat asupra barbatilor.

- Stresul cronic si depresia. Acesti doi factori de risc majori impiedica desfasurarea normala a vietii, de la un somn de buna calitate, pana la alimentatie.

Fumatul. Acest viciu predispune mai mult femeile, decat barbatii, la dezvoltarea de afectiuni cardiace.

- Nivelul scazut de estrogen dupa menopauza. Creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare la nivelul vaselor mici de sange.

2. Nu asociati bolile de inima cu varsta inaintata

Toate femeile cu varsta mai mica de 65 de ani, in special cele cu istoric familial in care au existat cazuri de boli cardiace, ar trebui sa ia in calcul factorii de risc si sa isi monitorizeze regulat sanatatea cardiaca.

3. Cunoasteti indicatorii personali ai sanatatii inimii

Depinzand de istoricul medical al individului, se poate afla care sunt indicatorii proprii ai sanatatii nimii si care ste valoarea normala a tensiunii arteriale in cazul dumneavoastra, nivelul colesterolului si a glicemiei. Daca suferiti de diabet este bine sa va situati pe valorile specifice dumneaoastra fara sa va raportati la ale altora.

4. Invatati sa recunoasteti semnele si simptomele bolilor cardiace

In afara de factorii de risc, este important sa invatati care sunt manifestarile clinice ale bolilor cardiace la femei.

Oboseala inexplicabila. Un studiu efectuat in randul mai multor supravietuitoare ale unui atac cardiac arata ca 70% dintre paciente au experimentat stari de oboseala extreme in zilele premergatoare infarctului. Pana si activitatile foarte putin solicitante, precum aranjarea patului sau deplasarile la cumparaturi, pot fi extenuante inainte de producerea unui infarct miocardic.

- Durerile toracice. Majoritatea femeilor care sufera de boli cardiace se confrunta cu acest disconfort. Orice durere brusca, severa si persistenta poate anunta instalarea unei afectiuni a inimii.

Tulburarile respiratorii. Bolile cardiace la femei se manifesta aproape intotdeauna cu dificultati de respiratie, in special in timpul efortului fizic (urcatul scarilor, alergarile usoare, menajul casnic etc.).

- Transpiratie excesiva. Acest simptom apare de cele mai multe ori inainte de producerea unui atac cardiac si este insotit de frisoane, alternate cu bufeuri.

Greata si ametelile.  Aceste manifestari pot fi confundate usor cu afectiunile digestive dar apar cu cateva zile inainte de a declansa infarctul. Pot lua forma une snezatii de arsura gastrica sau ndigestie.