13 semne care dovedesc ca inima este bolnava

13 semne care dovedesc ca inima este bolnava

1_13Fiecare artera coronara asigura cantitatea de sange din muschiul pe care il iriga.  Cat de grav este distrus muschiul in urma atacului de cord depinde de dimensiunea zonei care este irigata de artera blocata si de perioada de timp dintre accident si interventie.

La nivel mondial, bolile de inimă constituie principala cauză de deces. Specialiştii ne explică principalele simptome care trebuie să ne trimită urgent la medic. Destul de dificil de identificat, simptomele bolilor de inimă variază de la o persoană la alta, în funcţie de sex şi vârstă. „Există 13 semne care îţi spun că ai inima bolnavă şi care nu trebuie ignorate. Persoanele care se confruntă cu ele trebuie să meargă urgent la un examen cardiologic”, explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS. Factori favorizanţi „Persoanele cu vârste peste 50 de ani, care suferă de hipertensiune arterială, DIABET, hipercolesterolemie şi obezitate, sunt cele mai expuse riscului dezvoltării unor afecţiuni cardiace. De asemenea, istoricul familial nu este de neglijat”, susţine dr. Luca. Principalele simptome

1. Anxietate – este o stare ce poate prevesti un infarct miocardic.

 2. Durere în piept – angina este cel mai comun simptom al infarctului.

 3.Tuse – dacă este persistentă şi aveţi respiraţie şuierătoare, este posibil să suferiţi de insuficienţă cardiacă.

4. Ameţeală – starea poate merge până la leşin şi pierderea cunoştinţei şi pot apărea tulburări de ritm cardiac.

 5. Oboseală – dacă persistă fără motiv, constituie un semnal de alarmă.

6. Greaţă – când apare nejustificat, pe fondul lipsei poftei de mâncare şi este, uneori, asociată cu balonarea abdominală, există riscul să suferiţi de insuficienţă cardiacă.

 7. Dureri – dacă apar în umeri, braţe, spate, gât sau abdomen, fără un motiv aparent, pot constitui semnul unei boli cardiace.

8. Tulburări de ritm cardiac – dacă sunt asociate cu senzaţie de moleşeală, ameţeală sau dificultăţi de respiraţie, puteţi suferi de insuficienţă cardiacă.

9. Dispnee – dacă vă treziţi dimineaţa obosit sau la cel mai mic efort simţiţi că nu mai puteţi respira, există riscul să aveţi o boală de inimă.

 10. Transpiraţie – este cel mai comun simptom al infarctului miocardic. Deseori, transpiraţia apare chiar şi când staţi relaxat.

 11. Inflamaţii – apa reţinută în organism, în special în zona gleznelor, mâinilor şi abdomenului, poate fi semn de insuficienţă cardiacă.

12. Slăbiciune – când cele mai mici gesturi vă par eforturi uriaşe şi nu aveţi alt motiv pentru această stare, poate fi un simptom al unei boli cardiace.

 13. Palpitaţii – apar pe fondul tulburărilor de ritm cardiac şi pot fi însoţite de bufeuri. 

In mod atipic un atac de cord poate fi cauzat de un spasm al unei artere coronare. In timpul unui spasm coronarian, arterele coronare se strang si se dilate reducand surplusul de sange in inima (ischemia). Poate aparea si la oamenii care nu au problem severe cu inima.